Jazzkannan_Peter_Danemo_web.jpg

Riksförbundet Svensk Jazz har för 2020 beslutat att tilldela musikern och kompositören Peter Danemo utmärkelsen Jazzkannan. Jazzkannan har delats ut sedan 1993 för nydanande insatser inom jazzmusiken. Priset är en egen specialdesignad - förstås - jazzkanna. 

- Att få lyssna till Peter Danemos musikaliska trumspel är en förmån, och det är tydligt att han aktivt bidrar till jazzens utveckling, säger Gunno Sandahl - ordförande i Svensk Jazz. 

Eftersom den stora branschträffen Jazzfesten i år ställdes in på grund av rådande pandemi delades utmärkelsen ut av Svensk Jazz kansli hemma hos Peter den 4 december. 

Motiveringen lyder:
En trumslagare av ett sällsynt lyhört slag och naturbegåvad som kompositör. När alla bara kände honom för den musik han skapade för sina egna mindre band vann han en jazzkompositörstävling för storband i Monaco. Numera är Peter Danemo av Kungliga Musikhögskolan legitimerad kompositör och har bland annat gjort storverk som Artist in Residence hos Norrbotten Big Band. 


Louise Nordgren och Lisa Löfgren besökte pristagaren i hans hem den 4 december för att dela ut blommor, diplom och förstås - jazzkannan. 
- Jag är superglad för det här! Det är otroligt hedrande att en grupp - i detta fall Svensk Jazz styrelse - suttit och kommit fram till att just jag ska få ett pris i år. Det är helt fantastiskt egentligen och inget jag förväntat mig, säger Peter Danemo.

Han berättar att den tid vi nu befinner oss i har kommit att handla mycket om identitet. Peter har pratat med många vänner och kollegor som alla ställer sig frågan vilka de är nu när de är, så långt ifrån det de brukar göra. Musiker är vana att i perioder arbeta mycket och i andra perioder mindre, men dagens påfrestande sociala distansering innebär att man är längre ifrån sin normala miljö och sina kollegor. 
- Vi är några stycken som faktiskt har setts och jammat en del, i varsitt hörn, under några timmar då och då bara för spelandets skull. Då känner man att, just ja - det är så här vi brukar hålla på. Det känns nästan som ett annat liv. Jag har hållit på med musik och spelat trummor sedan 1975 och jag har aldrig någonsin haft ett så här långt uppehåll ifrån att spela med andra. Det här är extraordinärt och något jag tror kommer att påverka i många år framöver, säger Peter Danemo. 

För Peter, som för många andra, började musicerandet med blockflöjt i skolan. Han gick sedan över till klarinett för att i sjunde klass börja spela trummor. Han och ett gäng kompisar fick hålla till i ett rum i källaren på en möbelfabrik och där lirades det Led Zeppelin och annan hårdrock. Utan att egentligen förstå vad han gjorde började Peter Danemo redan då skapa musik. 
- Jag hittade på grejer. Visade idéer för kompisarna som vi sedan testade att spela. Att skapa och komponera har jag gjort lika länge som jag spelat trummor. Att skriva musik är så intimt ihopkopplat med att spela så det knappt går att säga var det ena börjar och det andra slutar, berättar han. 
I Peters barndomshem spelades det väldigt mycket jazzmusik och väldigt lite populärmusik. Som 17-åring var det som att den där musiken från barndomen hade någon sorts dragningskraft på honom.
- Vi var några polare som ville spela “riktig jazz” och då var pappa med och spelade med oss och hjälpte oss ta fram låtar. 
Peter Danemo var inte killen som trivdes så bra i skolan. Men när han började plugga musik vände det och blev fullt ös i flera år. Han konstaterar att det kanske är först nu som han inte håller på så hysteriskt mycket längre. Han har lärt sig skilja på vad som är viktigt och vad som inte är det och har med åldern kommit fram till vad saker och ting faktiskt handlar om. 

Han berättar att nu under pandemin, när han vid enstaka tillfällen hamnar i situationer där han möter en grupp, så slår en sådan mängd information och intryck emot honom att det nästan blir svårt att navigera. Samtidigt uppvägs den känslan av en längtan efter att få spela. 
- Det känns lite som att man varit ensam i en stuga i flera veckor och sen kommer ner på stan och går in på ICA och slås av allt folk och att det låter överallt. Tills man inser att det bara är att slappna av så ordnar det sig.

Peter är glad över utmärkelsen Jazzkannan och säger att han ser fler och fler trumslagare som leder egna grupper, skriver musik och dessutom gör det väldigt bra. Tidigare är det inte många sådana kapellmästare som lyfts fram och fått uppmärksamhet. 
- Jag hoppas att det ändras i takt med att det är fler trumslagare som gör väldigt spännande grejer. Jag håller koll på alla som jag stöter på, säger Peter.
Trummor är ett instrument som länge varit manligt kodat. Peter Danemo arbetade under flera år på Skurups folkhögskola i Skåne och träffade under sin tid på skolan en (1) trumslagare som var kvinna. Han slutade på skolan 2004 och konstaterar till sin otroligt stora glädje att det idag finns många unga kvinnor som väljer trumsetet.  
- Det tar tid att förändra men det är bra för musiken. Traditionen av manliga, virtuosa trumslagare finns kvar i vissa delar av jazzen, men jag tror att det behövs en mångfald, många olika ingångar och vinklar.

Sedan i våras har Peter Danemo gått på ett fåtal live-konserter, bland annat relativt nyligen på Kungliga Musikhögskolan. 
- Det var jättekonstigt att sitta åtta personer i den stora konsertlokalen som rymmer många hundra. Men det var fantastiskt att höra levande musik, att höra att de andas, en stol som knarrar, ett notblad som vänds. De ljuden hör du inte om du tittar på tv eller dator, de är bara borta. Du hör inte rummet. Alla de där små, små nyanserna försvinner. Även med otroligt bra inspelningar så går det inte att jämföra med live-upplevelsen, menar Peter.
När så otroligt många konserter och event ställts in påverkas förstås alla musikers ekonomi även om de som exempelvis undervisar på deltid klarar sig bättre. Peter Danemo funderar på hur det kommer att påverka i förlängningen och gissar att det är först om kanske tre år som vi kommer att se ett nytt normalläge. Han är rädd att det då, för att samhället i övrigt fått så mycket stöd och så mycket pengar flyttats runt, kommer att ske en förskjutning och att pengar börjar försvinna från kulturen. 
- Ska man vara krass så ligger inte kulturen jättehögt upp på den politiska agendan. Jag tror att många fina musiker inte kommer att orka. Att det är så här krisigt för musiker säger ju något om hur våra arbetsvillkor ser ut redan från början

Han berättar att han ser fram emot att otvungen kunna umgås och spela musik igen. Det är en viktig källa till inspiration och energi och för att kunna ge sig hän i musiken. Peter Danemo har även ett uppdrag att komponera något för Västerås Sinfonietta med jazztrio till Jazzfesten i Västerås. Vi kan alla se fram emot uruppförandet av detta stycke musik den 8 maj i Västerås Konserthus.
- Det finns ett stycke av Bach, en tretaktsrytm med en repetitiv, fallande figur och en fantastisk väv av stämmor ovanpå som jag inspireras av. Ett stycke där orkestern ska vara delaktig och där delarna vandrar in och ut ur varandra, avslutar han. 

Läs mer om Peter Danemo här

 

Senaste artiklar

Nytt år och nya skivreleaser inom Jazzapparat

2021-02-25

HOME collective - HOME (HOOB Records) HOME collective är den sexhövdade gruppen med bas i Göteborg som sedan 2019 blandat hiphop med jazz, fusion, improvisation och pop. Albumet gästas av Palestine...

Läs mer...

Senaste info om Jazzfesten

2021-02-15

   JAZZFESTEN I VÄSTERÅS FLYTTAD - NYTT DATUM 20 - 22 AUGUSTIPå grund av rådande pandemi är det oklart om, och i så fall hur, Jazzfesten skulle kunna genomföras i maj...

Läs mer...

Svensk Jazz - din sambandscentral i Coronatid

2020-12-21

Även om er verksamhet för närvarande är begränsad kan frågorna vara desto fler. Vi hjälper er att hitta svar. Kontakta oss via mail eller telefon.  Klicka här för att se Folkhälsomyndighetens...

Läs mer...

Karin Krog tilldelas utmärkelsen Lifetime Achievement 2020

2020-12-21

Riksförbundet Svensk Jazz har för 2020 beslutat att tilldela den norska vokalissan Karin Krog utmärkelsen Lifetime Achievement 2020. Utmärkelse utdelas till person eller organisation för livslång insats i jazzens tjänst...

Läs mer...

Göran Olson tilldelas utmärkelsen Basisten 2020

2020-12-02

Foto: Neta Norén Riksförbundet Svensk Jazz har beslutat att tilldela jazzskribenten och arrangören Göran Olson utmärkelsen Basisten 2020. Basisten är en utmärkelse för personer som gjort jazzen stora tjänster. Inte nödvändigtvis...

Läs mer...

Dags att nominera Årets Jazzklubb och Årets Jazzkommun 202…

2020-11-24

        Trots det mycket märkliga året 2020 vill Svensk Jazz utse pristagare till utmärkelserna Årets Jazzklubb och Årets Jazzkommun 2021.  Nu är det dags att ta sig en funderare och nominera! Senast...

Läs mer...

Första skivan inom Jazzapparat 2021

2020-11-24

BEL TRIO - Beyond Rivers (Lundgren Music)  Trion spelar modern jazz där repertoaren består av egna kompositioner signerade Lundgren och Erlandsson. En varierad palett där röda tråden är energi, dynamik och stor...

Läs mer...

Regeringens nya restriktioner innebär näringsförbud för …

2020-11-19

Den 16 november meddelande regeringen att ett förbud för sammankomster med över åtta personer träder i kraft inom kort. Beslutet är nödvändigt och rimligt. Men samtidigt har krisen för den...

Läs mer...

Post-Sun-Vision digitalt på We Jazz Festival 2 december

2020-11-10

På grund av - eller tack vare? - den nya vågen av covid-19, får vi istället för att resa till Helsingfors, se ett gratis digitalt showcase från fem olika nordiska arenor! Evenemanget...

Läs mer...

Nya skivor inom Jazzapparat november 2020

2020-10-20

Sten Källman - Sanba Zao: MAPOU - Haitian Drums and Northern Wind (Country & Eastern)  Mapou är resultatet av 50 års arbete med och fascination för den rituella trummusiken i Haiti...

Läs mer...

Nu är det dags att söka statsbidrag för musikarrangörer!

2020-09-22

Nu är det hög tid att söka om verksamhetsstöd för musikarrangörer hos Kulturrådet för verksamhetsåret 2021. HÄR hittar du all information om bidraget, hur du ansöker och kontaktuppgifter till Kulturrådets support...

Läs mer...

Oktoberreleaser från Jazzapparat

2020-09-21

Förnuft och Känsla: Jane Austen Texas (HOOB Records) Fabian Kallerdahl från Musicmusicmusic har allierat sig med Alfred Lorinius och Johan Birgenius kända bland annat för sitt samarbete med Naoko Sakata. Böljande...

Läs mer...

Höstens första skivreleaser

2020-09-02

  Björn Petersson Kvartett: Grabowski (PACAYA records)  Grabowski är en skiva om livet, döden, vänner och kärleken. Låtarna beskriver på ett både personligt, humoristiskt och träffsäkert vis de komplicerade känslor som kan...

Läs mer...

Arrangera smittsäkra konserter

2020-09-01

Coronapandemin lamslog kulturvärlden på ett oerhört brutalt vis under våren 2020. Alla kulturarrangemang i Sverige ställdes in från en dag till en annan. Regeringen utlyste förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer...

Läs mer...

MAIS i dialog med kulturministern

2020-08-13

Kulturminister Amanda Lind bjöd med kort varsel in till ett digitalt möte den 11 augusti med anledning av hur situationen ser ut för hösten. Kulturdepartementet genomför flera dialoger med olika...

Läs mer...

Kulturrådets beslut om krisstöd till Kulturen

2020-06-15

Den 15 juni, kom beskedet om Kulturrådets fördelning av den första delen av stödpaketet till kulturen och den 16 juni kom beskedet om den andra delen Det första beskedet rör...

Läs mer...

Sommarläsning med tidningen JAZZ

2020-06-10

  Sommaren är här och vad passar då bättre än att dra sig tillbaka med lite härlig läsning. Vi vill förstås tipsa om tidningen JAZZ! Du kan teckna en prenumeration om...

Läs mer...

Vi har flyttat!

2020-08-03

Välkommen tillbaka efter sommaren! Från och med nu hittar ni oss i nya lokaler på Alströmergatan 23 i Stockholm. Välkomna! Vill ni nå oss per e-post eller telefon så finns våra kontaktuppgifter...

Läs mer...

Post-Sun-Vision klara för Nordic Jazz Comets i Helsingfors …

2020-05-27

I december är det dags för den 21: a upplagan av det årligt återkommande karriärs- och nätverksevenemanget Nordic Jazz Comets, där fem nordiska jazzkometer kommer att öppna We Jazz-festivalen i...

Läs mer...

Junirelease! 🎶 💫

2020-05-20

  232 Strängar: Svunnet (PACAYA Records) Efter kritikerrosade debuten Spunnet, släpper nu 232 Strängar albumet Svunnet. Fascinerade över minnen framför Höfling och Engström sina kompositioner med låtar som vandrat i århundraden. Hör...

Läs mer...

Louise Nordgren ny verksamhetsledare för Svensk Jazz

2020-05-14

Från och med augusti blir Louise Nordgren ny verksamhetsledare för Svensk Jazz. Louise har stor erfarenhet av att verka både i det fria musiklivet och inom offentlig förvaltning. Hon har också...

Läs mer...

Stort tack för gott samarbete - låt oss fortsätta med det…

2020-05-12

Mina nio år på jazzkontoret och mina sju år som verksamhetsledare för Svensk Jazz har varit otroligt roliga, lärorika och minnesvärda! Det är inte utan en viss ågren jag nu...

Läs mer...

Rapport från den digitala Jazzriksdagen

2020-05-11

I lördags genomfördes för första gången i världshistorien en digital Jazzriksdag! 54 personer deltog från överallt i Sverige. Calle Nathanson, till vardags VD för Folkets hus och parker tillika ordförande för...

Läs mer...

Fira jazzdagen med oss idag!

2020-04-30

International Jazz Day firas världen över sedan det inrättades av Unesco år 2011. Syftet är att lyfta fram jazzen och dess viktiga roll när det kommer till att förena människor...

Läs mer...

Kulturrådets krisstöd har öppnat för ansökan

2020-04-28

Igår den 27 april hade MAIS (Musikarrangörer i samverkan) där Svensk Jazz är medlemmar, ett möte med Kulturrådet som fördelar 370 miljoner kronor ur regeringens stödpaket till kulturen. Stödet omfattar...

Läs mer...

Jazz-Sverige samlas för premiärfirande av International Ja…

2020-04-23

Just nu förbereder sig svenskt jazzliv att för första gången i större skala vara med i firandet av International Jazz Day, som varje år infaller på valborgsmässoafton. Redan i höstas...

Läs mer...

Pressmeddelande: Jazzklubben Sundsvall är årets jazzklubb …

2020-04-08

Svensk Jazz styrelse har beslutat att ge en av sina mest prestigefyllda utmärkelser till Jazzklubben Sundsvall, som därmed koras till Årets Jazzklubb 2020. - Jazzklubben Sundsvall är ett utmärkt exempel på...

Läs mer...

"Det är hög tid att agera, staten och kommunerna…

2020-04-07

Beskedet från Jazzklubben Nefertiti om konkurs är så tråkigt. Dessvärre inte överraskande. Utan publik och intäkter så går det inte att bedriva verksamhet. Nu kommer många tråkiga nyheter om att...

Läs mer...

Passa på att söka projektstöd från Kulturrådet

2020-04-06

Den 21 april är det deadline för att söka projektstöd för musikarrangörer hos Kulturrådet. När en inte har någon konsert att arrangera kanske det finns några stunder över att drömma...

Läs mer...

En stor kultur- och jazzvän har gått ur tiden

2020-04-01

Foto: Niklas Holm / Eskilstuna-Kuriren Vi har meddelats att tidigare ordförande för Svenska Jazzriksförbundet, tillika före detta ordförande i Eskilstuna Jazzklubb Lasse Müller den 25 mars har gått bort i sviterna efter Covid-19. Lasse...

Läs mer...

Digitala Jazzriksdagen 2020

2020-04-01

Som vi tidigare har meddelat i mail och nyhetsbrev, kommer vårt årsmöte Jazzriksdagen att ske digitalt i år, pga Coronapandemin. Vi låter datumet vara det samma som gällt i Västerås...

Läs mer...

Viktig information om studiecirklar inom Kulturens med anled…

2020-03-30

Ni som bedriver musikgruppscirklar hos Kulturens via Svensk Jazz - hör upp!! Studieförbunden har nyligen tagit ett stort beslut med anledning av Coronaepidemin. Ett beslut som påverkar era cirklar och...

Läs mer...

Nu kan du redovisa Kulturrådets arrangörsstöd för 2019

2020-03-27

Från och med år 2019 ansöker ju alla konsertarrangörer om statligt stöd direkt från Kulturrådet och inte via sitt riksförbund. Med anledning av detta, kommer redovisningsblanketten se annorlunda ut i...

Läs mer...

Svensk Jazz söker verksamhetsledare

2020-03-24

Riksförbundet Svensk Jazz är en organisation för föreningar och andra organisationer som på olika vis är verksamma inom jazzområdet i Sverige. De flesta av våra medlemmar är ideella föreningar (jazzklubbar)...

Läs mer...

Krisfonden för jazzmusiker gäller för mars och april mån…

2020-03-20

Krisfondens syfte är att, i väntan på ett statligt krispaket, samla in pengar från alla som vill ge bidrag till musiker som drabbas av avbokningar pga. Covid-19. Detta för att...

Läs mer...

Jazzfesten i Västerås inställd och flyttad till 2021

2020-03-19

    Vi måste tyvärr meddela att Jazzfesten i Västerås den 8 - 10 maj 2020 ställs in p.g.a. det rådande osäkra läget med spridningen av Covid-19. Det är ett oerhört tråkigt besked...

Läs mer...

Vårens första heta jazzalbum! 🎶 💫

2020-03-17

    Terese Lien Evenstad Quartet: Perceptive (Jotun Records/ Jotun004/ The Orchard)  I  albumet Perceptive har fiolen huvudfokus när Terese Lien Evenstad och hennes kvartett spelar egenskriven modern jazz som sträcker sig från...

Läs mer...

Svensk Jazz ordförande: ”Ett krispaket för kulturen mås…

2020-03-13

  En mycket berättigande oro sprider sig bland fritt verksamma musiker i dessa Coronatider. Hur ska jag kunna betala mat och hyra när jobben uteblir? Inom jazzgenren är de flesta musiker frilansade...

Läs mer...

Coronaviruset och Jazzfesten

2020-03-12

Svensk Jazz följer situationen runt Coronaviruset och Folkhälsomyndighetens riktlinjer och råd när det gäller evenemang och sammankomster. Vi kommer att fatta beslut om Jazzfesten senast den 3 april. Inga deltagaravgifter...

Läs mer...

Regionala mötet i Trollhättan flyttas fram

2020-03-12

Beslutet har nu tagits att ställa in träffen den 21-22 mars med anledning av det osäkra läget med Corona-viruset. Planen är nu att istället flytta mötet till hösten. Vi är förstås...

Läs mer...

Coronaviruset och landets publika jazzevenemang

2020-03-11

Svensk Jazz följer situationen runt Coronaviruset och är i löpande dialog med våra systerorganisationer. Vår paraplyorganisation Ideell Kulturallians var också en av företrädarna som bjöds in till kulturministern idag för...

Läs mer...

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats