Bild: Duke Ellington och Alice Babs.


Alice Babs har avlidit lugnt och stilla den 11 februari 2014. Hon blev 90 år gammal. Hösten 2012 mottog hon hederspriset för "Lifetime Achievement" från Svensk Jazz för hennes enastående och livslånga insatser för jazzen som musik- och konstform. Priset delades ut vid en konsert i Saltsjöbadens Kyrka i hennes hemort. Det var en genuint överraskad och mycket glad Alice som i sitt tacktal avslöjade att detta var hennes första utmärkelse inom jazzen, och hon hann också med att berätta några anekdoter från konserter och inspelningar med Ellington, Mills Brothers och Louis Armstrong. På diplomet kunde man läsa följande:

”Alice Babs Sjöblom, född Nilsson behöver egentligen ingen närmare presentation! Hon slog igenom i filmen “Swing it Magistern” 1940 och blev då känd som Sveriges första jazzsångerska! Men hon hade även dessförinnan låtit höra om sig i skilda sammanhang, bl.a. med Nisse Linds Hot trio. Tillsammans med Svend Asmussen och Ulrik Neumann bildade hon 1958 den vokala Jazztrion SweDanes. Under deras turné i USA 1961 kom Alice, att nå världsrykte och framträdde i bland annat flera TV- shower. 1963 började hon samarbeta med Duke Ellington, som skrev den andra och tredje av sina “Sacred Concerts” speciellt för henne.

Duke beskrev henne så här: “Alice Babs, is probably the most unique artist I know”! Alice hade även ett nära och mångårigt samarbete med både Charlie Norman och Povel Ramel. Alice Babs utnämndes till hovsångerska 1972 och blev 1974 ledamot av Musikaliska Akademien. 2001 blev hon SVS’s första hedersmedlem vid en ceremoni på Ålleberg.

Vår motivering att föreslå Alice Babs som mottagare av “Life Time Achievment” är följande: Hon har varit och är fortfarande en förebild för många jazzsångerskor av yngre årgång och har satt sin prägel genom sin personliga röst, som många försökt, men inte kunnat efterlikna. Hennes samarbete med Duke Ellington och Swe Danes är pärlor för eftervärlden!”

Senaste artiklar

Det finns inga artiklar att visa just nu.

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats