Fredrik Kronkvist MONK VIBES feat. Jason Marsalis

Fredrik_Kronkvist_Monk_Vibes_Fred_Jason_NEW_2016
Fotograf: Connective Records
Fredrik Kronkvist MONK VIBES feat. Jason Marsalis
Albumet Monk Vibes blev nominerat till Grammis 2016 och har fått stor respons av media och publik.
Musiken är hämtad från Thelonius Monk’s färgstarka kompositioner och är en lekfull och svängig avfyrningsramp för spännande improvisationer och direkt kommunikation mellan musiker och publik.

Jason Marsalis - vibrafon
Fredrik Kronkvist - saxofon
Martin Sjöstedt - bas
Daniel Fredriksson - trummor

Jason Marsalis är den yngste brodern i den världsberömda Marsalis-familjen där han tillsammans med Wynton och Branford tillhör några av jazzens mest eftertraktade namn där Jason sedan 90-talet varit med att forma det moderna jazztrumspelet.
Jason är oftast hörd som trummis i grupper som legendariska Marcus Roberts Trio, Marsalis Family Band, Snarky Puppy m.fl men i denna gruppen briljerar han som vibrafonist.

Fredrik Kronkvist tillhör några av Sveriges spännande jazzmusiker som spelar med internationella stjärnkonstellationer i samarbete med musiker som Aaron Goldberg, Reuben Rogers, Gregory Hutchinson, Antonio Sanchez, Marcus Strickland m.fl. Fredrik har 12 skivor ute som konstnärlig ledare och de två skivorna New York Elements (2012) och Reflecting Time (2014) har båda fått superb uppmärksamhet i tex. DownBeat (4/5****, Best Albums 2012) och Orkester Journalen (5/5*****).

Martin Sjöstedt är en av Sveriges stora internationella jazzpersonlighet som spelat med musiker som Joey Calderazzo, Jeff Tain Watts, Joe Lovano, Dee Dee Bridgewater och många, många fler. På senare år har vi fått höra honom mer och mer som pianist men i denna konstellation bjuder han på sitt kontrabasspel med ett stort, varmt sound och en rytmkänsla som bara få har.

Daniel Fredriksson har ett unikt sväng och är en expressiv, jordnära trumslagare vars kraftfulla språk har lett till otaliga svenska och internationella samarbeten som Calle Bagge Trio, Ludvig Berhge Trio, Gyldene Trion (Jonas Kullhammar), Joey Calderazzo m.fl.


4/5 **** DN
”…fina ”Round Midnight” kommer till liv utan att på något sätt plagieras” DN

4/5**** UNT
”Tätt samspel och bra urval av låtar.” Uppsala Nya Tidning

”Är jazz kul? Jazz är kul.” - Sydsvenskan

”…knaprig och välsmakande jazz och en genuin grupprodukt, präglad av kvicksilvers­temperament, humor, lätthet och en vilja att sätta sin egen stämpel på låtskatten.” – Sydsvenskan

”En konsert som av publiktillströmningen att döma var emotsedd…Jag blir inte förvånad om Fredrik Kronkvist snart blir vår nästa jazzexport.” - Orkesterjournalen

”Genomgående musicerade Kronkvist mästerligt. Hans ton är något alldeles extra och de välsorterade idéerna stod som spön i backen. Tveklöst är Fredrik en av vårt lands mest hörvärda och mest personliga solister numera, och det är inte särskilt oväntat att hans namn även nämns med stor respekt lite varstans i jazzvärlden. Alltså även på andra sidan Atlanten.”
38-årige Jason Marsalis från New Orleans, som vi tidigare mest känner som en utmärkt trumslagare, visade sig vara en alldeles utomordentlig vibrafonist...och visade upp en imponerande teknik och svängglädje. Han satsade friskt när tillfälle gavs och samspelet med Fredrik var stundtals nära nog telepatiskt…Och radarparet Sjöstedt-Fredriksson var perfekta i sammanhanget med tekniskt fullödigt, rytmiskt vitalt och ytterst nyanserat spel – såväl i för- som bakgrund.” - Skånska Dagbladet

5/5 ***** DigJazz
”Thelonious Monk hyllas
färgstarkt, svängglatt, personligt!” - DigJazz

5/6***** Svenska Dagbladet
”Lekfull dialog med Monk’s jazz…Orkestreringen är ovanlig…ett inspirerat och mycket givande samarbete…Brilliant corners” hör till hans mer spektakulära alster, den finns med här. I likhet med pianisten Esbjörn Svensson, lyhörd Monk-interpret,…” – Svenska Dagbladet
In English: Fredrik Kronkvist MONK VIBES feat. Jason Marsalis
The album Monk Vibes was nominated for at Swedish Grammy 2016 and got great attention by both media and the audience.
MONK VIBES reflects Thelonious multidimensional universe where simplicity and complexity come together in a beautiful, danceable and contrasting music.
The album contains wild conversations, humor, calypso beat, odd time signatures, blues, beautiful ballads and a tonal language that sounds as skewed as obvious.

Jason Marsalis - vibraphone
Fredrik Kronkvist - saxophone
Martin Sjöstedt - bass
Daniel Fredriksson - drums
Bandmedlemmar och instrument: Jason Marsalis - vibraphone
Fredrik Kronkvist - alto saxophone
Martin Sjöstedt - bass
Daniel Fredriksson - drums
------------------
Jason Marsalis - vibrafon
Fredrik Kronkvist - saxofon
Martin Sjöstedt - bas
Daniel Fredriksson - trummor
Hemsida: Website Title

Kontaktperson: Fredrik Kronkvist
Telefon: +46760008531

Vill du/ni synas i Jazzgruppsregistret?

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats