Föreningen Sveriges Jazzmusiker (FSJ)

Föreningen för professionella jazzmusiker i SverigeFSJ logga orange

Vill du bli medlem i FSJ?
Föreningen vänder sig till professionella jazzmusiker verksamma i Sverige som genom sitt medlemskap vill vara med och påverka, förbättra och uppmärksamma jazzmusikernas situation här, men som även vill vara delaktiga i projekt och konserter drivna av föreningen. Medlemskortet ger dig en rad förmåner på Fasching. Om du inte är musiker men vill stötta vår verksamhet och ta del av vårt arbete är du hjärtligt välkommen som stödmedlem (då ingår dock inte medlemsförmånerna på Fasching). Mer information om hur du blir medlem finner du här!

Historik:
I oktober 1963 startades Emanon, en organisation döpt efter en komposition från 1946 av Dizzy Gillespie (inget namn, ”no name”, baklänges). Ett antal jazzmusikers medlemsavgifter fick bli ekonomisk grund för en serie konserter på Moderna Museet. Syftet var att presentera musik och musiker som företrädesvis vände sig till en lyssnande publik.

Emanon övergick efter ett par år i Föreningen Sveriges Jazzmusiker (FSJ) som också hade ambitionen att vara en rikstäckande organisation. Ett av de viktigaste målen för FSJ var att få till en mötesplats för musiker och publik. När FSJ med statligt stöd lyckades förvärva diskotekslokalen på Kungsgatan 63 år 1977 föddes ”Jazzclub Fasching”.

Fasching bedrivs idag som ett aktiebolag där FSJ är huvudägare. FSJ tillsammans med Faschings vänner, och sedan 2004 föreningen ”Mera Jazz I Sverige”, bildar en styrelse som har till uppgift att säkra det konstnärliga innehållet, utan att detaljstyra, och se till att verksamheten fungerar ekonomiskt. 

Förutom att initiera och driva olika former av musikalisk verksamhet så har FSJ varit kulturpolitiskt aktiv och genomfört en lång rad uppvaktningar av allt från kulturministrar till stadens politiker och tjänstemän. FSJ var en av initiativtagarna till det som numer heter Riksförbundet Svensk Jazz där jazzens aktörer samlas under ett paraply bland annat för att kunna föra jazzens talan gentemot beslutsfattare och andra potentater.

Medlemsförmåner:
Förutom att vara med och stötta vårt arbete för jazzen och jazzmusikernas situation i Sverige så får du också vissa medlemsförmåner på jazzklubb Fasching i Stockholm:
- fri entré på alla svenska jazzkonserter
- 25% rabatt på alla andra konserter

Styrelsen 2018 består av:
Lina Nyberg ordförande, Hans Backenroth, Bengt Berger, Ann Blom, Peter Danemo, Joakim Milder, Hans Olding, Amanda Sedgwick, Ann-Sofi Söderqvist, Gunilla Törnfeldt och Henning Ullén.

Kontakt:
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Jazzkontoret

Senaste artiklar

Välkommen till FSJ:s årsstämma!

2018-03-23

Till medlemmar i Föreningen Sveriges Jazzmusiker:Den 26/3 kl 16.30-18.00 är det dags för årsmöte för FSJ. Här hittar du handlingar! Har du frågor? Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs mer...

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats