Igår den 27 april hade MAIS (Musikarrangörer i samverkan) där Svensk Jazz är medlemmar, ett möte med Kulturrådet som fördelar 370 miljoner kronor ur regeringens stödpaket till kulturen. Stödet omfattar inställda och uppskjutna kulturevenemang till följd av covid-19.

Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet, redogjorde för Kulturrådets arbete i denna krissituation och poängterade att Kulturrådets ordinarie verksamhet fortgår som vanligt för att hålla infrastrukturen igång så att inte kulturlivet avstannar i ett slags chocktillstånd för att vakna upp först när faran är över.
 
Kulturrådet underströk att aktörer med verksamhetsstöd för 2020 inte ska vara oroliga för årets verksamhetsstöd, då myndigheten kommer att vara mycket flexibla beträffande redan utbetalda medel.
 
Kort sammanfattat med våra ord gäller följande: 
 • Alla kan ansöka om kompensation, inte bara de som finns i KUR:s system sedan tidigare eller bär medel från dem. 
 • Både föreningar och enskilda aktörer (juridisk person) kan ansöka, så länge de är professionellt verksamma och har F-skatt.
 • Kompensationen gäller i första hand intäktsbortfall gällande biljetter. Förlorad vinst täcks ej.
 • Kompensationen gäller även för merkostnader i samband med intäktsbortfall. Det finns alltså möjlighet att söka för hyror, replokaler, etc; dvs kostnader som skulle leda fram till konserterna i fråga.
 • Kompensationen gäller endast för inställda arrangemang fram till 31 maj. Detta är ett politiskt beslut som det inte går att förhandla om i nuläget.

Organisationer som söker stöd från Kulturrådet för första gången uppmuntras att skapa ett användarkonto så fort som möjligt. Kulturrådet ber också om ansökningar under hela ansökningsperioden för att inte överbelasta myndighetens tekniska system.

Några tips från Kulturrådet:

 • Läs igenom hela blanketten innan ni påbörjar ansökan.
 • kulturradet.se finns mycket information och förklaringar av olika begrepp.
 • På Kulturrådets supportforum kan ni läsa mer och ställa specifika frågor till Kulturrådet.
 • Sök stöd för hela evenemanget, alltså även gager, kostnader för hyra av teknisk utrustning etc. Enskilda musiker och företag som hyr ut utrustning kan inte själva ansöka men kan ingå i en arrangörs ansökan.
 • Om ni beviljats/s andra stöd för det inställda/uppskjutna evenemanget måste detta meddelas Kulturrådet då det inte är tillåtet att ta emot dubbla stöd för ett inställt/uppskjutet evenemang.
 • Var noga med att bifoga de obligatoriska bilagor som efterfrågas i blanketten. Dessa är helt nödvändiga för att Kulturrådet skall behandla er ansökan. Om det uppstår problem med att ladda upp bilagor prova en annan webbläsare (förslagsvis chrome) eller maila dem till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 • verksamt.se finns en mall för likviditetsprognos ifall ni behöver det. Här finns även info om andra stöd, exempelvis omsättningsstöd för företagare.

Vi hänvisar i detta läge alla era frågor om stödet till Kulturrådet. Se mer info om stödet, hitta kontaktuppgifter och ansök här: https://www.kulturradet.se/sok-bidrag/vara-bidrag/stodpaket-kultur-konserter/

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats