Det finns många svenska grupper som håller hög internationell klass och förtjänar fler lyssnare och större uppmärksamhet. Det var utgångspunkten och har blivit en ledstjärna för detta turnéprojekt som startades redan 1994. Pulsslag initierades av Faschings vänner och Riksförbundet Svensk Jazz, som blivit huvudman för projektet.

Under tidigare år har ett antal, oftast fyra, jazzgrupper utsetts inför turnéserierna. Urvalet har gjorts i samarbete mellan en handfull jazzklubbar i landet.

Grupperna bokas sedan av jazzklubbar runt om i landet. Turnéperioden löper normalt på två veckor.

Under 2016 bestod Pulsslag av en turné med Karin Krog som besökte åtta olika städer i Sverige under september. Projektet finansierades av norska ambassaden.

På grund av minskad finansiering, kommer vi tyvärr inte att kunna arrangera någon Pulsslagsturné i år. Vi arbetar för att nästa år igen kunna erbjuda arrangörer och musikgrupper möjligheten.

Genom den här länken hittar du en komplett lista av deltagare i tidigare års Pulsslag.

Kontaktperson på Svensk Jazz gällande Pulsslag är Terese Larsson.

Nyheter om jazzlivet.

På denna sida informerar Svensk Jazz medlemmar direkt om senaste jazznytt från runt om i landet. Vill du som medlem publicera din nyhet? Logga in och läs mer här!

Nya Arrangörer är en tvåårig, genreöverskridande satsning för att fånga upp och stärka nya arrangörsinitiativ och nätverk i det fria musiklivet med fokus på kunskapsutbyte, praktisk handledning och nationella nätverk. Nya Arrangörer är ett samarbete mellan Svensk Jazz, RFoD (Riksförbundet för Folkmusik och Dans) och RANK (Riksförbundet av Nutida Konstmusik). nyaarr logga

Projektets första omgång gick av stapeln under 2014 och finansierades av Statens Musikverk. Inom mentorskapet fick tio nya arrangörsinitiativ ta del av praktisk handledning och konkreta råd gällande att skriva bra projektbeskrivningar, hitta finansiärer och lokala samarbetsparter, skriva ansökningar och arrangera konserter. Metoden att, utan krav om kommunalt stöd och tidigare verksamhet, dela ut ett start- och uppbyggnadsstöd till yngre, kvalitativa arrangörsinitiativ med långsiktiga ambitioner har varit väldigt
lyckosam. Svensk Jazz ser att detta är ett nödvändigt verktyg för att föryngra och diversifiera arrangörsledet i Sveriges musikliv.

Den pågående omgången av Nya Arrangörer utlystes under hösten 2016. Upplägget denna gång är att etablerade och nya arrangörer delats upp i parvisa samarbeten där syftet är att lära av varandra. De deltagare som blev utvalda representerar olika genrer och delar av landet.

Kontaktperson och projektledare för Nya Arrangörer är Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Nordic Jazz Comets (tidigare Young Nordic Jazz Comets) är sedan 13 år tillbaka ett årligt återkommande showcase/festival för unga talanger på den nordiska jazzscenen. Fokus ligger på att lyfta fram och stärka unga, nordiska musikgrupper och erbjuda dem plats i en internationell och professionell musikmiljö. Arrangörskapet står de nordiska jazzriksorganisationerna för.

Senaste omgångarna anordnades i samband med Umeå Jazz Festival i oktober 2016 och tillsammans med Scope Jazzfestival i Berlin i oktober 2017. Publiken bestod, förutom av festivalpubliken, även av inbjudna bokare från Europa samt press och andra nyckelpersoner inom jazz- och musikområdet. 25 november 2018 går NJC av stapeln på Barbican Center som en del av London Jazz festival.

Vilken musikgrupp som får representera Sverige väljs varje år ut av en referensgrupp, utsedd av Svensk Jazz. Vill du anmäla ditt/din grupps intresse för att delta? Se till att registrera din grupp i vårt Jazzgruppsregister senast den 1 mars aktuellt år. Tagga din grupp med Nordicjazzcomets.

Kontaktperson på Svensk Jazz gällande Nordic Jazz Comets är Terese Larsson.

Jazzahead är namnet på världens största jazzbranschmässa, som äger rum i Bremen i Tyskland i slutet av april varje år. Sedan år 2010 finns en monter som samlar svenska jazzaktörer. Värd för montern är Export Music Sweden och Svensk Jazz finns representerade här också.

Som så kallad co-exhibitor hos den svenska montern får du möjlighet att dels presentera dig i en folder som samlar svenska jazzaktörer, dels presentera musik på en gemensam USB-sticka med aktuell svensk jazzmusik. Både folder och USB-sticka sprids till mässans delegater under mässan.

Som co-exhibitor kan du också ansöka om att få en showcasespelning i det officiella mässprogrammet. Deadline för den ansökan brukar ligga i oktober. Håll utkik på www.jazzahead.de och berätta gärna för oss att du tänker ansöka, så vet vi vilka svenska musikgrupper som har siktet inställt på mässan.

År 2017 var det 40 svenska delegater på plats som delade den svenska montern med oss. Och totalt på mässan var det 2742 delegater från 57 länder, 969 montrar, 110 konserter med totalt 15.000 personer i publiken. En ganska bra plats att vara på om man vill verka internationellt!

Sedan fem år tillbaka har Svensk Jazz, i nära samarbete med andra organisationer och externa finansiärer, arrangerat ett showcase med svenska jazzgrupper. Showcaset har gått under namnet "Swedish Sunday Brunch" och har genom åren blivit ett mycket välbesökt evenemang under mässans sista dag. År 2017 var vi dock, pga. ett minskat organisationsstöd, tyvärr tvungna att ställa in vårt eget Jazzaheadshowcase.

För att ta del av Export Music Swedens rabatterade pris på delegatpasset (som co-exhibitor), maila till Sofia Thurn på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Svensk Jazz-ansvarig för Jazzahead är Terese Larsson.

 

jazzapparatlogga 848

 

Jazzapparat är namnet på ett öppet nätverk tillika samarbetsprojekt för musikerägda jazzskivbolag. Projektets och nätverkets syfte är kunskapsutbyte och samarbete kring promotion av skivreleaser. Jazzapparat ger ut gemensamma, månatliga nyhetsbrev.

Finansiären för projektet under 2017-18 är Statens Musikverk och samordnare är Svensk Jazz.

Jazzapparat har en egen sida på Facebook där det går att följa skivreleaserna. Här kan du prenumerera på Jazzapparats nyhetsbrev!

Är du musiker och driver skivbolag? Kontaktperson på Svensk Jazz gällande Jazzapparat är Karin Inde.

 


Deltagare i Jazzapparat är hittills:

Boogiepost RecordingsConnective RecordsCountry & Eastern ProductionsDominique RecordsEl Dingo RecordsFound You RecordingsHavtorn RecordsHoob RecordsKopasetic ProductionsLilalo RecordsLundgren MusicPB7Periferi RecordsSoda MusicSonorous RecordsStockholm Jazz RecordsUmlaut Records, Jotun Records, Disorder Production, PACAYA records

I september varje år arrangeras Jazzfinalen för unga jazzgrupper från hela Sverige. Under en festlig helkväll koras bl a bästa solist, bästa kompositör och olika turnépriser delas ut. Jazzfinalen, som i år funnits i 20 år (!), arrangeras av Svensk Jazz i nära samarbete med Fasching, Kungliga Musikhögskolan, SKAP, flera regionala musikorganisationer och musikinriktade skolor i Sverige.

Kontaktperson på Svensk Jazz gällande Jazzfinalen är Fredrik Norén.

 

Arrangörsrådet har som uppgift att, utifrån beslut på jazzriksdagen (dvs. årsstämman), utveckla och ha löpande ansvar för arrangörsutveckling och arrangörsfrågor inom Svensk Jazz, på en mer detaljerad nivå än vad som hinns med i förbundsstyrelsen.

När rådet var konstituerat vintern 2011 formulerades en ”att göra-lista”. Denna var mycket omfattande och lång, varför en tuff prioritering krävdes. Alla i rådet hade med sig många behov från framför allt arrangerande klubbar i landet.

På "att göra-listan" finns frågor som regionsamverkan, råd och tips, juridik, hitta vägar för att öka regionala bidrag m.m.

Det finns ytterligare en lång rad andra uppdrag och kunskaper som framtidens Arrangörsråd bör presentera för att underlätta och utveckla arrangörernas verksamhet. Hur de behoven ser ut vet bara du som är aktiv. Förmedla gärna dina tankar och förslag.

OBS! Arrangörsforumet har flyttat till Facebook. Sök på "Svensk Jazz Arrangörsforum" och klicka på "Gå med i grupp" för att ansöka om medlemskap.


Arrangörsrådet, valt på Jazzriksdagen i Halmstad 2018: Kenneth Johnson (ordförande), Irene Nord Engdahl, Ulrika Edsmalm, Per-Mikael Henriksson, Maggan Sjölander, Åsa Westling, Qlaez Wennberg och Johan Björklund. Suppleanter är Hannah Svensson och Lise Kroner


 

 

På denna sida presenterar vi personer, klubbar, fenomen eller annat som vi är nyfikna på.

I ett stort samarbete med många av landets musikorganisationer med jazzintresse bjuder Svensk Jazz varje år in till JAZZFESTEN, årets stora branschmöte! Jazzfesten innefattar förutom en sprakande galakonsert, en fulltecknad möteshelg för det svenska jazzlivet – konsertarrangörer, musiker, producenter och skivbolag – med seminarier, workshops och branschmöten för ca 200 deltagare. Helgen avslutas med riksförbundet Svensk Jazz årsstämma, Jazzriksdagen. Nästa år äger den rum 31 maj - 2 juni i Ystad - save the date! Snart kommer mer info.

Det lokala värdskapet för Jazzfesten utses efter att intresserade jazzföreningar i Sverige först nominerat sig själva. Ansökan lämnas in i samverkan med regional part och kommun, vilka också är med i samarbetet kring arrangemanget.

Kontaktperson på Svensk Jazz gällande Jazzfesten och Jazzriksdagen är Terese Larsson.

 

Svensk Jazz genomför kontinuerligt regionala arrangörsmöten runt om i Sverige - i norr, öst, mitt, väst och syd. Du som medlem avgör själv på vilket möte det passar att närvara.
Vi berättar i våra nyhetsbrev var och när mötena hålls. Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev - anmäl din mailadress här!

 

Nu är Ny(A)modigheter igång - en satsning driven av MAIS (Musikarrangörer i samverkan, där Svensk Jazz är en av medlemsorganisationerna) med stöd från PostkodLotteriets Kulturstiftelse. Fyra ansökningsomgångar kommer att utlysas under 2017: i mars, april, augusti och oktober. Konserter kommer att kunna genomföras fram till och med mars 2018.

Läs här nedanför hur projektet presenteras för arrangörer.

Kontaktperson på Svensk Jazz gällande Ny(A)modigheter är Lisa Löfgren.


Vad är en modig konsertidé för er?
Vad skulle ni vilja boka men hittills inte vågat?

Som arrangör har du under 2017 möjlighet att ansöka om stöd på upp till 15 000 kronor per konsert för att genomföra modiga konsertidéer – konserter som går utanför ramen för det ni vanligtvis bokar. Konserter inom projektet skall vara genomförda senast den 31 mars 2018.
I projektet ingår också kompetensutveckling på distans eller under en av våra fyra seminariehelger.


Varför?
Vi anser att livemusik och ett brett konsertutbud ska vara tillgängligt för alla oavsett om du bor i en småstad, på landsbygden eller i en storstadsregion, oavsett hur lätt eller svårt du har att förflytta dig och oavsett vilket kön, vilken ålder du har eller var du är född eller uppväxt.

Det är också viktigt att de som står på landets scener återspeglar och representerar befolkningen och den mångfald som finns i Sverige. För att det ska bli verklighet krävs insatser som stöttar och uppmuntrar arrangörer, och Ny(A)modigheter – ett projekt finansierat av PostkodLotteriets Kulturstiftelse – är en sådan satsning.

Ny(A)modigheter
 ska verka som stöd till dig som arrangör i ditt långsiktiga arbete för att få fler människor att känna sig välkomna till dina konserter. Det ska inte vara ett alibi för att genomföra någon enstaka konsert med normkritiska förtecken. Ny(A)modigheter ska påverka din ordinarie konsertverksamhet.

För mer information - läs mer på projektets egen hemsida, nyamodigheter.se (Klicka på Ansök högst upp till höger för att komma till ansökningsformuläret.)

Föreningen för professionella jazzmusiker i SverigeFSJ logga orange

Vill du bli medlem i FSJ?
Föreningen vänder sig till professionella jazzmusiker verksamma i Sverige som genom sitt medlemskap vill vara med och påverka, förbättra och uppmärksamma jazzmusikernas situation här, men som även vill vara delaktiga i projekt och konserter drivna av föreningen. Medlemskortet ger dig en rad förmåner på Fasching. Om du inte är musiker men vill stötta vår verksamhet och ta del av vårt arbete är du hjärtligt välkommen som stödmedlem (då ingår dock inte medlemsförmånerna på Fasching). Mer information om hur du blir medlem finner du här!

Historik:
I oktober 1963 startades Emanon, en organisation döpt efter en komposition från 1946 av Dizzy Gillespie (inget namn, ”no name”, baklänges). Ett antal jazzmusikers medlemsavgifter fick bli ekonomisk grund för en serie konserter på Moderna Museet. Syftet var att presentera musik och musiker som företrädesvis vände sig till en lyssnande publik.

Emanon övergick efter ett par år i Föreningen Sveriges Jazzmusiker (FSJ) som också hade ambitionen att vara en rikstäckande organisation. Ett av de viktigaste målen för FSJ var att få till en mötesplats för musiker och publik. När FSJ med statligt stöd lyckades förvärva diskotekslokalen på Kungsgatan 63 år 1977 föddes ”Jazzclub Fasching”.

Fasching bedrivs idag som ett aktiebolag där FSJ är huvudägare. FSJ tillsammans med Faschings vänner, och sedan 2004 föreningen ”Mera Jazz I Sverige”, bildar en styrelse som har till uppgift att säkra det konstnärliga innehållet, utan att detaljstyra, och se till att verksamheten fungerar ekonomiskt. 

Förutom att initiera och driva olika former av musikalisk verksamhet så har FSJ varit kulturpolitiskt aktiv och genomfört en lång rad uppvaktningar av allt från kulturministrar till stadens politiker och tjänstemän. FSJ var en av initiativtagarna till det som numer heter Riksförbundet Svensk Jazz där jazzens aktörer samlas under ett paraply bland annat för att kunna föra jazzens talan gentemot beslutsfattare och andra potentater.

Medlemsförmåner:
Förutom att vara med och stötta vårt arbete för jazzen och jazzmusikernas situation i Sverige så får du också vissa medlemsförmåner på jazzklubb Fasching i Stockholm:
- fri entré på alla svenska jazzkonserter
- 25% rabatt på alla andra konserter

Styrelsen 2018 består av:
Lina Nyberg ordförande, Hans Backenroth, Bengt Berger, Ann Blom, Peter Danemo, Joakim Milder, Hans Olding, Amanda Sedgwick, Ann-Sofi Söderqvist, Gunilla Törnfeldt och Henning Ullén.

Kontakt:
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Jazzkontoret

Svensk Jazz medverkar i uppdraget Samspel genom sitt medlemskap i MAIS, Musikarrangörer i samverkan.

Musikverket har gett MAIS ett uppdrag för att utveckla samverkansstrukturer för den levande musiken i hela Sverige. Uppdraget har tilldelats två miljoner kronor för den första delen.

Musikverket har tecknat ett uppdragsavtal med MAIS som syftar till att skapa bättre samverkansstrukturer för den levande musiken i hela Sverige. Uppdraget kallas Samspel och det ersätter det tidigare uppdraget Nationella turnéstrukturer.

Uppdraget innebär att, tillsammans med musiklivets aktörer, utforska hur musiklivet kan samverka bättre kring konsert- och turnéproduktion. Målet är att hitta långsiktiga modeller som främjar turnéer och samproduktioner över regionsgränserna och som förbättrar möjligheterna för att nå ut med levande musik i hela Sverige.

MAIS kommer inom ramen för samspelsavtalet att samarbeta med övrigt musikliv, det vill säga regionala musikorganisationer, konserthus, festivaler, produktionsbolag och andra aktörer som vill utveckla modeller för att utöka antalet möten mellan levande musik och publik.

Projektet riktar sig till det fria musiklivet, det vill säga fritt verksamma professionella, svenska eller internationella, musiker, musikskapare, producenter och arrangörer i Sverige.

Mer information om Samspel finns på www.samspelsverige.se.

Det pågående projektet baseras på MAIS förstudie Nationella turnéstrukturer.

 

affisch bhyjf 2018

Sveriges största jazzfestival för ungdomar, som arrangeras av Konserthuset Stockholm i samarbete med Svensk Jazz, vänder sig till medlemmar i storband och jazzensembler vid landets alla kulturskolor, estetiska gymnasieutbildningar, folkhögskolor och musikhögskolor. Men du kan delta som enskild musiker också! Festivalen är en helg fylld av konserter, workshops och möten för livet.

Nästa festival äger rum helgen den 16-18 mars 2018 i Stockholm och all information hittar du på Konserthusets hemsida

Kontaktperson på Svensk Jazz gällande Blue House Youth Jazz Festival är Fredrik Norén.

Från och med 2017 kommer "Jazzfinalen för unga", som brukar äga rum i september varje år,  istället att arrangeras inom Blue House Youth Jazz Festival.

Det som tidigare gick under namnet Youth Jazz Festival fick under 2016 en nystart genom det nya namnet och genom den nya huvudarrangören, Konserthuset i Stockholm.

 

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats