Skärmklipp 2019 08 16 09.39.51Skärmklipp från Musikguiden i P3:s instagram

Idag uppmärksammar Musikguiden i P3 att jazzintresset ökar hos unga. Citerade är Karin Inde från Svensk Jazz, Eric Birath från Fasching och Elena Wolay från Jazz är Farligt. 

The Guardian uppmärksammade för någon vecka sedan att unga spelar och lyssnar på jazz mer än nånsin i Storbritannien. Både live och i lurarna. Läs artikeln här.

Vi ser också trenden: Nya scener/klubbar som sakta men säkert etablerar sig, äldre klubbar som lyckas föryngra sina styrelser, stora musikfestivaler presenterar jazzakter i sin lineup och jazzen smyger in alltmer både i högtalare och live på krogar och restauranger. Och - all fantastisk musik (!) från nya artister/grupper, som också hittar nya kanaler och skapar nya arenor för musiken.

Det finns förstås otroligt mycket mer att göra för att öka kännedomen och sänka trösklarna in till jazzens underbara värld, men - en ny jazzvåg är här! Så här beskriver Musikguiden i P3 läget:

Unga både lyssnar och spelar mer jazz än på mycket länge. Klubbar som exempelvis Fasching och festivaler som Jazz är Farligt har de senaste åren fått ett uppsving där publiken blir både fler och yngre. Samtidigt berättar andra att mindre klubbar och nya festivaler startas upp. Det visar Musikguidens kartläggning av den nya jazzvågen.
?
”Unga människor fattar att jazz inte behöver vara synonymt med storband eller Alice Babs typ, eller bebop för den delen", säger Eric Birath, vd på Fasching och Stockholm Jazzfestival, till Musikguiden.
?
Starkast är kanske jazzscenen i Storbritannien. Unga band som Sons of Kemet och Comet is Coming - som gör modern, kosmisk och dansant frijazz med politiska undertoner - gigar på festivaler som Glastonbury och Roskilde. Enligt The Guardian står folk under 30 år för 40 procent av alla streams när det kommer till jazz på Spotify i Storbritannien- och siffrorna fortsätter öka för varje år.
?
Karin Inde från organisationen Svensk Jazz tror det beror på den ökade tillgängligheten av musiken och att många unga inser att de kan göra något helt eget av jazzen som uttryckssätt. Elena Wolay, som driver Jazz är Farligt, menar också att många för in sina kulturella referenser i musiken på ett nytt sätt, där även queera, jämställda och politiska budskap kan komma med.
?
” I framtiden hoppas jag att improvisationsmusik och musiker kommer få fler jobb och blir lika stora som typ Robyn. Det är musik som underlättar vardagspromenaden och det är det finaste som jazzen har att erbjuda", säger hon.

Senaste artiklar

Ny musik som släpps i mars!! 🎶🎶

2020-02-20

    Katrine Amsler : Laslafaria (BoogiePost Recordings/ BP028/ Distrokid) Katrine Amsler är en dansk kompositör och soundartist, mest känd från bandet Television Pickup och som medlem av avantgardgruppen Shitney. Hon arbetar även...

Läs mer...

Ta ansvar för musiklivets ekosystem!

2020-02-11

Gunno Sandahl, Svensk Jazz ordförande, vill att Kulturrådet tar ansvar för sina beslut. ”Vi vill poängtera att Kulturrådet har ett fortsatt stort förtroende för riksorganisationerna som tidigare vidareförmedlat verksamhetsbidrag och som...

Läs mer...
Svensk Jazz
Vi samlar och stärker Sveriges jazzliv
boll jazz i kulturen

Arbetar aktivt för en större mångfald i svenskt kulturliv, där jazzens plats ska vara självklar.

 

boll starka aktorer

Stärker och utvecklar jazzlivets infrastruktur och aktörer

 

boll information stod

Administration, information, utmärkelser och rådgivning

 

boll information stod

Söker kontinuerligt resurser till stödjande satsningar för jazzlivets utveckling

 

Läs mer

Varför bli medlem?
Ett medlemskap i Svensk Jazz stärker jazzens gemensamma mandat och är därför ett ställningstagande där medlemmen instämmer i det enkla påståendet att jazzens tradition och utveckling är viktig. Medlemskap ger också andra fördelar.
Jazzkontoret

Karin Inde

inde pa kontoret

Verksamhetsledare

08-407 17 42

karin@svenskjazz.se

Lisa Löfgren

lisa pa kontoret

Producent

08-407 17 41

lisa@svenskjazz.se

Fredrik Norén

fredrik pa kontoret

Projektledare

070-641 49 47

fredrik@svenskjazz.se

Erik Kristoffersson

terese pa kontoret2

Alba Gómez

Alba ansikte

Administratör

08-407 17 47

alba@svenskjazz.se

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats