Vi har pratat med Karin och Elin ur gruppen Lekisjazz. De har släppt en barnskiva, fått pris på Manifestgalan och blivit Grammisnominerade. Vi är förstås nyfikna och frågar:

Hej Elin och Karin!
Ni är en jazzgrupp med ett lite udda koncept. Var kom idén ifrån?

Karin: -Lekisjazzhistorien började egentligen i Frankrike 2007 där skivan Jazz à la récré (Jazz på skolgården) släpptes – en skiva med populära franska barnvisor som arrangerats om i jazztappning. Projektet togs till Sverige 2009 av oss, vi skrev nya svenska texter till arrangemangen och resultatet blev vår första skiva Lekisjazz som släpptes 2011. Idén att spela live hade funnits hela tiden och konceptet Lekisjazz med allt vad det innebär växte fram medan vi skrev texterna. Vi behövde ju ett liveband också, och när vi träffade Krokodilen var liksom saken klar, Krokodilorkestern was hired! 

Var brukar ni spela och hur är det egentligen att spela för en så ung publik?

Elin: -Vi har spelat på allt från jazzklubbar, bibliotek och teatrar till festivaler och kulturevenemang som riktar sig till både barn och vuxna. Den unga publiken är fantastisk att spela för. De har inga hämningar alls utan bara kör! Tycker de att det är tråkigt så går de bara därifrån, de stannar liksom inte för att vara trevliga och väluppfostrade som vuxna gör. Och när man får igång 100 barn i 2-5-årsåldern blir det ett dansgolv utan dess like. 

Det är ju lite ovanligt att ha med djur i sitt band. Hur funkar det att ha med en krokodil?

Karin: -Det funkar oftast ganska bra. Den är glad nästan jämt men lite grinig på morgnarna ibland. Är Krokodilen riktigt sur brukar det ordna upp sig om vi mutar med pizza. Då får den feeling och spelar licks som om det inte fanns någon morgondag.

Vad har ni på gång just nu?

Elin: -I september släppte vi vår andra skiva: Lekisjazzstandards som vi precis vunnit pris för på Manifestgalan och som blev Grammisnominerad! I helgen spelar vi i Uppsala och Sundsvall och fler spelningar är på gång under 2016, allt kommer stå på vår hemsida.

Senaste artiklar

Höstens första skivreleaser

2020-09-02

  Björn Petersson Kvartett: Grabowski (PACAYA records)  Grabowski är en skiva om livet, döden, vänner och kärleken. Låtarna beskriver på ett både personligt, humoristiskt och träffsäkert vis de komplicerade känslor som kan...

Läs mer...

Arrangera smittsäkra konserter

2020-09-01

Coronapandemin lamslog kulturvärlden på ett oerhört brutalt vis under våren 2020. Alla kulturarrangemang i Sverige ställdes in från en dag till en annan. Regeringen utlyste förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer...

Läs mer...
Svensk Jazz
Vi samlar och stärker Sveriges jazzliv
boll jazz i kulturen

Arbetar aktivt för en större mångfald i svenskt kulturliv, där jazzens plats ska vara självklar.

 

boll starka aktorer

Stärker och utvecklar jazzlivets infrastruktur och aktörer

 

boll information stod

Administration, information, utmärkelser och rådgivning

 

boll information stod

Söker kontinuerligt resurser till stödjande satsningar för jazzlivets utveckling

 

Läs mer

Varför bli medlem?
Ett medlemskap i Svensk Jazz stärker jazzens gemensamma mandat och är därför ett ställningstagande där medlemmen instämmer i det enkla påståendet att jazzens tradition och utveckling är viktig. Medlemskap ger också andra fördelar.
Jazzkontoret

Louise Nordgren

Louise Nordgren

Verksamhetsledare

louise@svenskjazz.se

 08-407 17 42

Lisa Löfgren

Lisa Löfgren

Producent

lisa@svenskjazz.se

08-407 17 41

Fredrik Norén

Fredrik Norén

Projektledare

fredrik@svenskjazz.se

070-641 49 47

Erik Kristoffersson

Erik Kristoffersson

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats