Gunno Sandahl valdes våren 2018 till ordförande för Svensk Jazz. Han har haft lite tid på sig att bli varm i kläderna och vi är nyfikna på hur det första knappa året som ordförande varit. 


Hej Gunno

Du har varit ordförande i förbundet i nästan ett år. Hur har den här tiden varit och vilka frågor har du fått dyka in i? 

- Den första frågan som dök upp var Kulturrådets förslag om att avskaffa vidareförmedlingsmodellen. Ett förslag som kulturrådet drev igenom trots våra och andras protester. Det glädjande i denna situation är det engagemang som finns i förbundet. Det är många röster som deltar i debatten vilket visar på ett fungerande och aktivt förbund.

Förbundets styrka är alla ideellt engagerade - när hjärtat och kärleken till musiken är drivkraften så kommer vi att överleva ”tokiga” myndighetsbeslut. Vi kommer också att tillsammans orka lyfta fram jazzens position ytterligare. Sverige behöver fler jazzarrangörer!


Du är en riktigt flitig konsertbesökare. Kan du berätta om någon konsert som etsat sig fast i minnet och varför?

- Nu hamnar jag långt tillbaka i tiden. År 1971 i november åkte jag och några kompisar från Örebro till Uppsala för att lyssna till Miles Davis. Det var en konsert som var brutal och överväldigande. I bussen hem var det eufori, vi hade varit med om något helt nytt. Vi hade skådat framtiden! Dessutom hade vi skjutsat Keith Jarrett till sitt hotell.


Aktuell jazzprofil Gunno Sandahl

Gunno Sandahl farg mindre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om du fick bjuda tre personer, döda eller nu levande, på middag. Vilka skulle du bjuda och vad tror du ni skulle prata om?

- Oj, bara tre, skulle behöva bjuda in ett helt storband och prata jazz och kulturpolitik. Men om jag ska välja tre så jag ringer och bjuder in Barack Obama, Amanda Lind och Lina Nyberg. På fyra olika servetter lyckas vi skriva ner en strategi för hur vi ska få näringsliv och politik att samverka för jazzens utveckling. Det kommer att visa sig att denna strategi efter några år slagit igenom så radikalt att Sveriges konserthus utbud består av jazz till femtio procent. Dessutom har kulturrådets snedfördelning mellan olika genrer helt upphört.

Efter middagen drar vi till Fasching och lyssnar på Nisse Landgrens Funk Unit!


Du har nyligen fått ytterligare ett uppdrag inom svenskt jazzliv, nämligen som ordförande för Orkesterjournalen. Vill du berätta lite om dina tankar kring OJ, utmaningar och framtid?

- För det första måste vi skaffa oss fler prenumeranter. Jag tror fortsatt på papperstidningen i nära utveckling med sociala medier. OJ ska vara en nära vän och ett måste om vi vill förstå och hänga med i jazzens olika världar. OJ ska påminna oss om det som varit och samtidigt våga visa på det nya.

Jazzen behöver en gemensam mötesplats, OJ ska vara en jazzens community. Utifrån community-tanken så skulle jag önska att vi kan erbjuda fler tilläggstjänster och förmåner. Om vi ska lyckas så tror jag att vi ska stärka banden till alla jazzklubbar och andra musikarrangörer. Nu har vi en ny styrelse som jag ser fram emot att börja jobba med. 

 

 

Är du inte prenumerant på Orkesterjournalen rekommenderar vi varmt att du blir det.
Fyll i formuläret här så får du nästa nummer direkt hem i brevlådan och stöttar samtidigt en anrik jazztidsskrift med siktet inställt på framtiden!

Latest news

Aktuell jazzprofil - Lisa Grotherus

2019-12-09

Foto: Gina Mannberg Lisa Grotherus är musiker och kompositör och tilldelades nyligen SKAP:s jazzpris. Hon spelar klarinett, basklarinett och tenorsaxofon, och så sjunger hon gärna. Musik skriver hon till sina egna...

Read more

Aktuell jazzprofil - Matilda Andersson & Fartyg 6

2019-11-20

Matilda Andersson är sångerska och kompositör och leder gruppen Fartyg 6. Gruppen är uttagen att medverka vid Nordic Jazz Comets i Paris i början av december. NJC är ett samarbete...

Read more

Aktuell jazzprofil - Erik Kristoffersson

2019-11-07

Erik Kristoffersson är saxofonist, pedagog och redovisningskonsult. Han är det senaste tillskottet på Jazzkontoret där han sköter om ekonomin men såklart också bidrar med sin erfarenhet av, och kunskap om...

Read more

Aktuell jazzprofil - Emil Breman

2019-10-23

Emil Breman är ny ordförande för Föreningen Faschings Vänner. Han vill verka för livescenen, både för etablerade musiker och för nya, unga förmågor. Han menar att det är en viktig...

Read more

Aktuell jazzprofil - Sven Bjerstedt

2019-10-09

Sven Bjerstedt är docent vid Teaterhögskolan i Malmö. Han är precis i färd med att skriva två kapitel om svensk jazz, från 1965 och framåt, åt Oxford University Press. Själv...

Read more

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats