Restaurant Peter Janson Trio

Sören Håkanlind
Fotograf: Sören Håkanlind
”Världsklass är ett stort ord, men det kan användas om torsdagens konsert på Cookin’. Vad Peter Jansons trio, med fenomenen Tommy Kotter, piano, Anders Kjellberg, trummor, och Peter själv som oförliknelig basist, presterade, det var rent guld värt.
Peter Jansons trio presterade årets konsert i stan. Bara att få höra en helkväll med Tommy Kotter på pianot är som en dröm. När sedan basfenomenet Peter Janson gång på gång presterade det tekniskt och klangligt inte bara fulländade utan otänkbara, och Anders Kjellberg vid trummorna var lyhörd för varje nyans, då var vi lyckliga. Cookin' står i ett slags radarkontakt med jazzens mest spännande nyvinningar. Gång på gång möter vi omvälvande ting, denna kväll alltså i världsklass."
Rolf Haglund


Peter Janson framkallade Coltranes ande.
"I lördags drog den småländska jazzhösten i gång med triojazz av bästa märke när Peter Janson Trio spelade i Alvesta. Även om basisten Peter Janson kanske inte hör till de mest välbekanta namnen i svensk jazz är han utan tvekan en av de bästa i landet på sitt instrument. Med en teknik som går utöver det mesta visade han under lördagens konsert inte bara att han kan göra vad som helst med en bas. Han demonstrerade också att själva poängen med att vara virtuos faktiskt inte är att spela 200 toner i sekunden bara för att man kan det, utan att en glänsande teknik bara är ett medel för att skapa ett personligt uttryck. Detsamma kan också sägas om pianisten Tommy Kotter och den alltid lika suveräne Anders Kjellberg på trummor, som tillsammans med Janson lyckades med konststycket att hålla intresset och intensiteten på topp från början till slut. Trioformatet är nämligen ett av de svåraste, eftersom det inte ger utrymme för minsta ögonblick av tappad koncentration. Men den här trion lyckades med sitt tighta samspel driva varandra till den ena höjdpunkten efter den andra, och några transportsträckor eller döda ögonblick uppstod aldrig. Dynamiskt Musikaliskt var det också en mycket varierad konsert som spände mellan Jansons tekniskt briljanta basintro i konsertens början, till furiösa explosioner och lyriska ballader, där särskilt en fantastisk version av standarden Some other Time stod ut. Gruppen avslutade dessutom med en mycket säregen blues, som i sitt sätt att upprepa sig och slå knut på sig själv väl nästan skulle kunna kallas för postmodern. Blinkningarna till de uppenbara förebilderna i John Coltranes legendariska 60-talskvartett var också många, såväl i harmonier och energi som i låttitlar. Och det är väl ett betyg så gott som något att bandet lyckades frammana Coltranes ande i en källare i Alvesta. Det är bara att tacka och ta emot."
Magnus Nilsson
Bandmedlemmar och instrument:
Tommy Kotter, Piano
Anders Kjellberg, Trummor
Peter Janson, Kontrabas

Kontaktperson: Peter Janson
Telefon: +46 31 703101856

Do you want to be shown in the Jazz group register?

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats