Det finns många svenska grupper som håller hög internationell klass och förtjänar fler lyssnare och större uppmärksamhet. Det var utgångspunkten och har blivit en ledstjärna för detta turnéprojekt som startades redan 1994. Pulsslag initierades av Faschings vänner och Riksförbundet Svensk Jazz, som blivit huvudman för projektet.

Under tidigare år har ett antal, oftast fyra, jazzgrupper utsetts inför turnéserierna. Urvalet har gjorts i samarbete mellan en handfull jazzklubbar i landet.

Grupperna bokas sedan av jazzklubbar runt om i landet. Turnéperioden löper normalt på två veckor.

Under 2016 bestod Pulsslag av en turné med Karin Krog som besökte åtta olika städer i Sverige under september. Projektet finansierades av norska ambassaden.

På grund av minskad finansiering, kommer vi tyvärr inte att kunna arrangera någon Pulsslagsturné i år. Vi arbetar för att nästa år igen kunna erbjuda arrangörer och musikgrupper möjligheten.

Genom den här länken hittar du en komplett lista av deltagare i tidigare års Pulsslag.

Kontaktperson på Svensk Jazz gällande Pulsslag är Terese Larsson.

Nyheter om jazzlivet.

På denna sida informerar Svensk Jazz medlemmar direkt om senaste jazznytt från runt om i landet. Vill du som medlem publicera din nyhet? Logga in och läs mer här!

Nya Arrangörer är en tvåårig, genreöverskridande satsning för att fånga upp och stärka nya arrangörsinitiativ och nätverk i det fria musiklivet med fokus på kunskapsutbyte, praktisk handledning och nationella nätverk. Nya Arrangörer är ett samarbete mellan Svensk Jazz, RFoD (Riksförbundet för Folkmusik och Dans) och RANK (Riksförbundet av Nutida Konstmusik). nyaarr logga

Projektets första omgång gick av stapeln under 2014 och finansierades av Statens Musikverk. Inom mentorskapet fick tio nya arrangörsinitiativ ta del av praktisk handledning och konkreta råd gällande att skriva bra projektbeskrivningar, hitta finansiärer och lokala samarbetsparter, skriva ansökningar och arrangera konserter. Metoden att, utan krav om kommunalt stöd och tidigare verksamhet, dela ut ett start- och uppbyggnadsstöd till yngre, kvalitativa arrangörsinitiativ med långsiktiga ambitioner har varit väldigt
lyckosam. Svensk Jazz ser att detta är ett nödvändigt verktyg för att föryngra och diversifiera arrangörsledet i Sveriges musikliv.

Den pågående omgången av Nya Arrangörer utlystes under hösten 2016. Upplägget denna gång är att etablerade och nya arrangörer delats upp i parvisa samarbeten där syftet är att lära av varandra. De deltagare som blev utvalda representerar olika genrer och delar av landet.

Kontaktperson och projektledare för Nya Arrangörer är Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Nordic Jazz Comets (tidigare Young Nordic Jazz Comets) är sedan 11 år tillbaka ett årligt återkommande showcase/festival för unga talanger på den nordiska jazzscenen. Fokus ligger på att lyfta fram och stärka unga, nordiska musikgrupper och erbjuda dem plats i en internationell och professionell musikmiljö. 

Arrangörskapet står de nordiska jazzriksorganisationerna för.

Senaste omgången anordnades i samband med Umeå Jazz Festival i oktober 2016. Publiken bestod, förutom av festivalpubliken, även av inbjudna bokare från Europa samt press och andra nyckelpersoner inom jazz- och musikområdet.

Vilken musikgrupp som får representera Sverige väljs varje år ut av en referensgrupp, utsedd av Svensk Jazz. Vill du anmäla ditt/din grupps intresse för att delta? Se till att registrera din grupp i vårt Jazzgruppsregister senast den 1 mars aktuellt år. Tagga din grupp med Nordicjazzcomets.

Kontaktperson på Svensk Jazz gällande Nordic Jazz Comets är Terese Larsson.

Jazzahead är namnet på världens största jazzbranschmässa, som äger rum i Bremen i Tyskland i slutet av april varje år. Sedan år 2010 finns en monter som samlar svenska jazzaktörer. Värd för montern är Export Music Sweden och Svensk Jazz finns representerade här också.

Som så kallad co-exhibitor hos den svenska montern får du möjlighet att dels presentera dig i en folder som samlar svenska jazzaktörer, dels presentera musik på en gemensam USB-sticka med aktuell svensk jazzmusik. Både folder och USB-sticka sprids till mässans delegater under mässan.

Som co-exhibitor kan du också ansöka om att få en showcasespelning i det officiella mässprogrammet. Deadline för den ansökan brukar ligga i oktober. Håll utkik på www.jazzahead.de och berätta gärna för oss att du tänker ansöka, så vet vi vilka svenska musikgrupper som har siktet inställt på mässan.

År 2017 var det 40 svenska delegater på plats som delade den svenska montern med oss. Och totalt på mässan var det 2742 delegater från 57 länder, 969 montrar, 110 konserter med totalt 15.000 personer i publiken. En ganska bra plats att vara på om man vill verka internationellt!

Sedan fem år tillbaka har Svensk Jazz, i nära samarbete med andra organisationer och externa finansiärer, arrangerat ett showcase med svenska jazzgrupper. Showcaset har gått under namnet "Swedish Sunday Brunch" och har genom åren blivit ett mycket välbesökt evenemang under mässans sista dag. År 2017 var vi dock, pga. ett minskat organisationsstöd, tyvärr tvungna att ställa in vårt eget Jazzaheadshowcase.

För att ta del av Export Music Swedens rabatterade pris på delegatpasset (som co-exhibitor), maila till Sofia Thurn på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Svensk Jazz-ansvarig för Jazzahead är Terese Larsson.

 

jazzapparatlogga 848

 

Jazzapparat är namnet på ett öppet nätverk tillika samarbetsprojekt för musikerägda jazzskivbolag. Projektets och nätverkets syfte är kunskapsutbyte och samarbete kring promotion av skivreleaser. Jazzapparat ger ut gemensamma, månatliga nyhetsbrev.

Finansiären för projektet under 2017-18 är Statens Musikverk och samordnare är Svensk Jazz.

Jazzapparat har en egen sida på Facebook där det går att följa skivreleaserna. Här kan du prenumerera på Jazzapparats nyhetsbrev!

Är du musiker och driver skivbolag? Kontaktperson på Svensk Jazz gällande Jazzapparat är Karin Inde.

 


Deltagare i Jazzapparat är hittills:

Boogiepost RecordingsConnective RecordsCountry & Eastern ProductionsDominique RecordsEl Dingo RecordsFound You RecordingsHavtorn RecordsHoob RecordsKopasetic ProductionsLilalo RecordsLundgren MusicPB7Periferi RecordsSoda MusicSonorous RecordsStockholm Jazz RecordsUmlaut Records, Jotun Records, Disorder Production

I september varje år arrangeras Jazzfinalen för unga jazzgrupper från hela Sverige. Under en festlig helkväll koras bl a bästa solist, bästa kompositör och olika turnépriser delas ut. Jazzfinalen, som i år funnits i 20 år (!), arrangeras av Svensk Jazz i nära samarbete med Fasching, Kungliga Musikhögskolan, SKAP, flera regionala musikorganisationer och musikinriktade skolor i Sverige.

Kontaktperson på Svensk Jazz gällande Jazzfinalen är Fredrik Norén.

 

Arrangörsrådet har som uppgift att, utifrån beslut på jazzriksdagen (dvs. årsstämman), utveckla och ha löpande ansvar för arrangörsutveckling och arrangörsfrågor inom Svensk Jazz, frågor som inte är ämnade att lägga tid på i förbundsstyrelsen.

När rådet var konstituerat vintern 2011 formulerades en ”att göra-lista”. Denna var mycket omfattande och lång, varför en tuff prioritering krävdes. Alla i rådet hade med sig många behov från framför allt arrangerande klubbar i landet.

På "att göra-listan" finns frågor som regionsamverkan, råd och tips, juridik, hitta vägar för att öka regionala bidrag m.m.

Det finns ytterligare en lång rad andra uppdrag och kunskaper som framtidens Arrangörsråd bör presentera för att underlätta och utveckla arrangörernas verksamhet. Hur de behoven ser ut vet bara du som är aktiv. Förmedla gärna dina tankar och förslag.

OBS! Arrangörsforumet har flyttat till Facebook. Sök på "Svensk Jazz Arrangörsforum" och klicka på "Gå med i grupp" för att ansöka om medlemskap.


Styrelsen för Arrangörsrådet valdes på årsmötet den 15 maj 2017 och består idag av: Bronson B. Månsson (ordförande), Irene Nord Engdahl, Jan Sjöbom, Per-Mikael Henriksson, Kenneth Johnson, Åsa Westling och Qlaez Wennberg. Suppleant är Sten Elmgart.


 

 

På denna sida presenterar vi personer, klubbar, fenomen eller annat som vi är nyfikna på.

Jazzfesten logga

Jazzriksdagen, jazzfesten, jazzgalan - ett kärt barn har många namn! Varje vår arrangerar Svensk Jazz jazzriksdagen som är årsmötet för förbundets medlemmar. Från 2017 har vi  - i ett stort samarbete med många av landets musikorganisationer med jazzintresse - förstorat vår årliga träff till en nationell jazzfest! Jazzfesten är årets stora branschmöte för Sveriges jazzliv. Nästa år äger den rum 18-20 maj i Halmstad - save the date! Snart kommer mer info.

Det lokala värdskapet för Jazzfesten utses efter att intresserade jazzföreningar i Sverige först nominerat sig själva. Ansökan lämnas in i samverkan med regional part och kommun, som också är med i samarbetet kring arrangemanget.

Kontaktperson på Svensk Jazz gällande Jazzfesten och Jazzriksdagen är Terese Larsson.

 

Svensk Jazz genomför kontinuerligt regionala arrangörsmöten runt om i Sverige - i norr, öst, mitt, väst och syd. Du som medlem avgör själv på vilket möte det passar att närvara.
Vi berättar i våra nyhetsbrev var och när mötena hålls. Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev - anmäl din mailadress här!

 

Nu är Ny(A)modigheter igång - en satsning driven av MAIS (Musikarrangörer i samverkan, där Svensk Jazz är en av medlemsorganisationerna) med stöd från PostkodLotteriets Kulturstiftelse. Fyra ansökningsomgångar kommer att utlysas under 2017: i mars, april, augusti och oktober. Konserter kommer att kunna genomföras fram till och med mars 2018.

Läs här nedanför hur projektet presenteras för arrangörer.

Kontaktperson på Svensk Jazz gällande Ny(A)modigheter är Lisa Löfgren.


Vad är en modig konsertidé för er?
Vad skulle ni vilja boka men hittills inte vågat?

Som arrangör har du under 2017 möjlighet att ansöka om stöd på upp till 15 000 kronor per konsert för att genomföra modiga konsertidéer – konserter som går utanför ramen för det ni vanligtvis bokar. Konserter inom projektet skall vara genomförda senast den 31 mars 2018.
I projektet ingår också kompetensutveckling på distans eller under en av våra fyra seminariehelger.


Varför?
Vi anser att livemusik och ett brett konsertutbud ska vara tillgängligt för alla oavsett om du bor i en småstad, på landsbygden eller i en storstadsregion, oavsett hur lätt eller svårt du har att förflytta dig och oavsett vilket kön, vilken ålder du har eller var du är född eller uppväxt.

Det är också viktigt att de som står på landets scener återspeglar och representerar befolkningen och den mångfald som finns i Sverige. För att det ska bli verklighet krävs insatser som stöttar och uppmuntrar arrangörer, och Ny(A)modigheter – ett projekt finansierat av PostkodLotteriets Kulturstiftelse – är en sådan satsning.

Ny(A)modigheter
 ska verka som stöd till dig som arrangör i ditt långsiktiga arbete för att få fler människor att känna sig välkomna till dina konserter. Det ska inte vara ett alibi för att genomföra någon enstaka konsert med normkritiska förtecken. Ny(A)modigheter ska påverka din ordinarie konsertverksamhet.

För mer information - läs mer på projektets egen hemsida, nyamodigheter.se (Klicka på Ansök högst upp till höger för att komma till ansökningsformuläret.)

BlueHouseJazz.jpg

Sveriges största jazzfestival för ungdomar, som arrangeras av Stockholms Konserthus i samarbete med Svensk Jazz, vänder sig till medlemmar i storband och jazzensembler vid landets alla kulturskolor, estetiska gymnasieutbildningar, folkhögskolor och musikhögskolor. Men du kan delta som enskild musiker också! Festivalen är en helg fylld av konserter, workshops och möten för livet.

Nästa festival äger rum helgen den 16-18 mars i Stockholm och all information hittar du på Konserthusets hemsida

Kontaktperson på Svensk Jazz gällande Blue House Youth Jazz Festival är Fredrik Norén.

Från och med 2017 kommer "Jazzfinalen för unga", som brukar äga rum i september varje år,  istället att arrangeras inom Blue House Youth Jazz Festival.

Det som tidigare gick under namnet Youth Jazz Festival fick under 2016 en nystart genom det nya namnet och genom den nya huvudarrangören, Konserthuset i Stockholm.